***

Кlела бицlекриз...

Дуьзвилин гьисабунрал
Математика тек я.
Гзафардай ягъунар1
Ам ахъайдай гуьлег я.

Ша чун санал алахъин
Ягъунрин цlармуг2 чириз.
Чир хьайиди ам якъин,
Жеч садвайни алцуриз.

Сад ягъ садаз - жеда сад,
Кьведра садни - кьвед жеда.
Иридра вад къаницlувад,
Пудра кьуд цlикьвед жеда.

Кьудра пудни гьа гьакl я -
Им сирр хьиз тахьурай квез:
Дегишайла чкаяр
Жедайд туш сан дегиш жез.

Месела, вадрани пуд,
Пудрани вад  - цlувад я.
Кьудра вадни вадра кьуд
Къад жезава - гьа сад я!

Къаницlуд я пудра цlуд,
Са цlудни - яхцlур жеда.
Ягъайтlа вадаз ругуд -
Ам пудкъадан зур жеда.

Бес цlудра цlуд шумуд я?
Адан тlварни виш я, виш.
Кьудкъад адаз кумукьда -
Вадра къад я вишен вич.

Пудра кlуьдни кьудра кlуьд
Сасадлай кlуьд фаркълу я.
Кlуьдал хтайтlа муьжуьд -
Цlерид я...куьн гьахлу я.

Чи уьмуьрдин виринра
Авайд я гьисабунар.
Эцигун - туькуьруьнра
 Ам я кьилелай пунал.

Цава игрипланар,
Гьуьлера гимияр я.
Гьадав кьазва планар -
Вири гьадан гьунар я.

Бушлухрани ава ам,
Гъетерин рехъ гьисабиз.
Математикадин кам
Туш санани авачиз.

Гьавиляй чирна кlанда
Адан сифте гуьлегар.
Гьакl хьайтlа чна кьада
Какурвилиз гьелегар!..

...Сад ягъ пудаз - им пуд я,
Иридра пуд къаннисад.
Кьудра кьуд цlиругуд я,
Кlуьдра кlуьд - кьудкъаннисад...

1. гзафардай ягъунар - умножение
2. Ягъунрин цlармуг - таблица умножения
12.03.2023


Рецензии