Сильние цього свиту i ми

Стояв козак поруч з Правдою на одному боці, поряд з ними було багато людей, які жили по-різному, хтось жив як мужик, хтось жив як раб, хтось жив як кріпак, хтось як вільна людина.
На іншому боці стояв тільки один чорт, який довго думав і думав, як він зможе перемогти Правду, адже навколо неї було стільки людей, а поряд з чортом нікого не було.
Думав, думав чорт і якось зумів знайти собі спосіб, як йому треба зробити.

Оглянувши людей, які стояли разом з Правдою, чорт знайшов найгіршого раба і став робити йому пропозицію.
Чорт пропонував рабові зробити його паном, а він за це мав перейти на його бік до біса.
Раб погодився з пропозицією чорта і після того, як він став паном, Раб відразу перейшов до біса на його бік.

Після того, як пан перейшов на бік чорта, багато інших людей, які стояли поруч з Правдою, почали думати, як їм бути далі.
Якщо Пан стоїть на боці разом з чортом, то, можливо, це чорт і є Правда, а Правда і Неправда була зовсім.

Ці думки з'являлися в людей тому, що люди боялися пана, боялися його сильно, адже він пан і він керував людьми, власністю та землею, мав багато майна і міг зробити з людьми все що завгодно з їхньою долею.
Різні люди - раби, кріпаки боялися боротися з паном, багато мужиків працювали на нього, і боялися втратити своє місце в житті.
Ці страхи настільки сильно впливали на людей, що багато рабів, кріпаків, мужиків, вільних людей перейшли за своїм паном на бік чорта.
Ставши говорити, що це саме чорт Правда, а справжня Правда була неправою.

Чорт насміхався з них, тішився що вони слабкі і дурні, тішився що вони сильно змінилися під владою сильних світу цього, тішився як вони змінили самі себе в гірший бік, як вони зреклися Правди, а Правда ніяк не могла зрозуміти як це могло з ними зі всіма відбутися.

Подивившись навколо себе, вона побачила лише невелику групу людей серед яких був і козак.
Подивившись на козака уважніше, вона запитала в нього та інших, чому вони залишилися разом з нею:
-А Чому ти зі мною тут залишився? Іди скоріше до них, ти можеш загинути, тільки подивися як їх багато, там пан, там чорт, подивися як багато разом з ними людей.

Але козак не міг так вчинити тому, що він знав, що є правда, а що неправда, він думав, він відчував і його почуття не міг змінити не один сильний світу цього, з яким би чортом сильні світу цього не стояли.
Почувши слова Правди, Козак глянув на неї і відповів:
- Будь що буде, а козак панщину робите не буде.


Рецензии