иосиф бродский не выходи из комнаты пер

Йосип Бродський
Не виходь із кімнати…

вдячний за допомогу Андрію Іванову та Змії Змійович (Андрею Иванову и Змее Змеевич)

Не виходь з кімнати та не зроби помилку.
Навіщо тобі "Солнце", якщо ти палиш "Шипку"?
За дверима все без сенсу є, особливо вигук щастя.
Тільки до вбиральнi — і одразу ж повертайся.

О, не виходь з кімнати та не викликай мотора.
Тому що простір зроблено тiльки з коридору
і закінчено лічильником. А якщо увійде жива
милка якась чорнорота - в одязi вистав сміливо.

Не виходь з кімнати; вважай, що тебе продуло.
Що цікавіше на світі цього стільця що біля муру?
Навіщо виходити звідти, куди повернешся ввечері
таким же, яким ти був, тим більше пОнівеченим?

О, не виходь із дому. Танцюй, спіймавши, боссанову
у пальтi на голому тулубі, у черевиках на босу ногу.
У передпокої пахне капустою та маззю лижною.
Ти написав багато літер; ще одна буде зайвою.

Не виходь із кімнати. О, нехай тільки кімнАта ця
здогадується, як ти вИглядаєш. І взагалI інкОгніто
Ерго сум, як зауважила формі в серцях субстАнція.
Не виходь із кімнати! Надворі, чай, не Франція.

Не будь дурнИм! Будь тим, чим інші не стали.
Не виходь із кімнати! Воля для меблів, фарби, емалі,
зі шпалерами злийся обличчям. Заприся та забарикадуйся
шафою від хроносу, космосу, еросу, раси, вірусу.


Рецензии