Туситала

             Болгарский
             Время и Люди



                ТУСИТАЛА

                Туситала -
                Човекът, пишещ
                увлекателни истории.
                Името, с което хората
                от остров Самоа, атола Апиа,
                нарекли Робърт Стивънсън.
                Приятели са станали,
                сърдечни отношения
                ги свързвали.
                Писателят умира
                и през нощта
                прокарват
                Пътека на любящите сърца.
                По нея десетки вождове
                пренасят тялото му до върха,
                където да почива в мир.

                За табу те мястото на гроба
                обявили и вярвали,
                че и в света отвъден
                той пак ще пише
                мъдри и вълнуващи истории.
                Не можело там да се стреля,
                да се строи
                или по някакъв друг начин
                на Туситала
                покоя плодотворен
                да се нарушава.
                До днес
                Пътека на любящите сърца
                все още съществува.

                Тя напомня
                за обичта голяма
                на островитяните безписмени
                към европейския писател,
                който ги превърнал,
                без да иска,
                в свои предани приятели -
                на искреното
                и сърдечно слово
                почитатели.

                Ана  Величкова

               
                Робърт Стивънсън /1850-1894/ -
                шотландски писател.
                Написал романа "Островът на
                съкровищата" и други 
                забележителни творби.            


Рецензии