Plugusorul din batrani din orasul Ungheni

I Aho aho Moldoveni plugari
Cu suman si cu itari
Cu caciula pe o ureche
Dupa moda noastra veche
Anul nou care soseste
Pe moldoveni iinveseleste
Ca moldovanul ce-a dorit
Vad abia s-a implinit
Intr-o tara ca intr-un rai
Toti urmasii lui Traian
S-au unit si se unesc
Si de neamuri se-ngrijesc
Cu plavani de mii de ani
Ceau tras brazda prin dusmani
Cand ara Stefan odata
Dumbravioara lui curata
Unde ghinda semana
Padure deasa se facea
Si cresteau stejarii mari
Imbracati ca militari
Si din ferul gros si bun
Faceau sabie si tun
Sa are mosia mare
De la Stefan domn cel mare
Trageti roata baetei
Si strigati cu totii Hai, Hai

II Deci uniti ei sa traiasca
Scumpa tara moldoveneasca
Caci cu plugul am arat
Si o tara am desfundat
Iar cel plug facea hotar
Malul tisei de Maghiar
Caci maghiarii au intrat
Budapesta au calcat
Nistrule tu sa ne cresti
Ca hotar sa stapanesti
Caci Traian asa ne-a spus
El pe aici cand a ajuns
Sa aram, sa semanam
Tarii roada noasra sa i-o dam
Iar dusmanilor le dam cand navalesc
Tantirim pe pamant moldovenesc
Sa aram noi tara toata
Cum ara Stefan odata
Dumbravioara lui curata
Iar prin Basarabia blajina
V-om trage brazda deplina
Sa aram bogat pamant
A lui Stefan Domn cel Sfant
Peste spatiul tarii care
Duce grija in spinare
Dee-i Domnul sanatate
Scumpului nostru conducator
Sa ne faca noua lege
Pentru anul care trece
Manati mai Hai, Hai

III De urat am mai ura
Dar nu santem de ici colea
Santem de la ciuca buca
Unde se face mamaliga cat nuca
Si-o pazesc doisprezece cu maciuca
M-am apropiat si eu sa iau o-nghititura
Si cand m-o ars unul c-o deschicatura
De mi-o sarit toti dintii din gura
C-am uitat de uratura
Hopuri hopurele
La multi ani cu viorele
Hopuri, hopurate
La multi ani cu sanatate
Cate petre la fantana
Atatea oale cu smantana
Cate pene pe cucos
Atatia copii frumosi
Cati carbuni in vatra
Atatia petitori la fata
Busuioc verde pe masa
Ramai gazda sanatoasa
Ca plecam la alta casa
Unde fata e mai frumoasa
Si parintii nu-s acasa
Roata mai Hai, Hai


Рецензии