Pozegnanie ze starym rokiem

Klody, klody pod nogi,
Kamienie, kamienie na sercu,
Chmury, chmury nad glowa -
Ciezke brzemie.

Istnienie.

Chwil i godzin ucieczka,
W dnie i noce, tygodnie, miesiace.
Zycie, zycie przekreca,
Rok za rokiem tasiemcem.

Los.

Krwawi dusza spragniona
Spokoju, milosci i ciszy,
Nie ma miejsca na ziemi,
Bez bolesci drastycznych.

Chaos.

Zanieczyszczen duchowych
Pieczec, ludzkosc dotknela,
Dziury nicosc polknela
Resztki prawdziwej swiatlosci.

Pieklo.

Ziemia, ziemia kochana spod nog ucieka,
Wojna, wojna sie rozpetala przez czyjes ego,
Nie ma, nie ma tytulu i nazwy dla drani,
Co skazili po raz kolejny klejnot, ktory w gratisie dostali...

Sedno.

Placza, placza nad mlekiem rozlanym ludzie,
Wiara nadzieje w przyszlosc swietlana budzi,
Do milosci czlowiek stworzony w istocie -
Wszystko co zywe otwiera na swiatlo oczy.

Niebo.

03.01.2023
©Copyright: Ilona Kazimierska, 2023
PS Wszystkie uwagi i fotografie sa autora


Рецензии