19. Nekrasov - You Are Always So Peerlessly Fine

Nikolay Nekrasov: You Are Always So Peerlessly Fine…

You are always so peerlessly fine,
But when there’s gloom and despondency
In me, your merry and mocking mind
Livens up so enthusiastically;

When you laugh it’s so pretty and smart,
You scold my dull foes so heavily,
Or so slyly amuse my sad heart,
Hanging your little head dolefully;

You’re so kind, though chary of caress,
There’s so much fire in your kissing me,
And your fair eyes showing loveliness
Fondle and stroke me so tenderly, —

That, when with you, I’m able to bear
Some real grief meekly, reasonably,
And without feeling my usual fear
I look forward — into this dark sea…

8, 14–16, 27, 29–30.12.99, 7.06.04

Оригинал:
Николай Некрасов «Ты всегда хороша несравненно…» (1847)

Ты всегда хороша несравненно,
Но когда я уныл и угрюм,
Оживляется так вдохновенно
Твой веселый, насмешливый ум;

Ты хохочешь так бойко и мило,
Так врагов моих глупых бранишь,
То, понурив головку уныло,
Так лукаво меня ты смешишь;

Так добра ты, скупая на ласки,
Поцелуй твой так полон огня,
И твои ненаглядные глазки
Так голубят и гладят меня, —

Что с тобой настоящее горе
Я разумно и кротко сношу
И вперед — в это темное море —
Без обычного страха гляжу…


Рецензии