Спомен за лято

Автор Генка Богданова


Тъжна соната вятърът свири…               
Няма ги слънцето, птичата песен?            
Аз търся, лято, твоите дири,               
с душа унила в дъждовната есен. 

И по следите ти тръгвам отново,      
нека вятърът хладен да вие,            
за тъжна есен не съм готова,            
сърцето летните спомени крие.    

Очи притварям - слънчеви ласки,             
докосват лицето ми с топли длани.         
Аромат на море, цветни окраски,          
смях и песен в тях са събрани.   

Гали слуха ми  птичата песен,         
долавям шепот  на зрели жита,   
тичам по пясъка топъл, чудесен,      
гони ме весело морска вълна… 

А маранята рисува картини               
и към  омайния свят ме зове.         
Грее дъгата в просторите сини,      
багри небето с  безброй цветове.   

Смеят се весело, мило цветята,         
запява в тревите сладко щурче,   
раждат се стихове нежни в душата 
въздъхва щастливо мойто сърце…


 

ВОСПОМИНАНИЯ О ЛЕТЕ
Перевод О.Борисовой

Сонату ветер грустную играет…
Где солнце? Птичьи песни где?
Ищу следы от летнего я рая
в дождливых днях,  их грустной череде.   

И по следам твоим иду я снова,
холодный ветер воет за спиной.
Я к осени печальной не готова
на сердце лето, мир совсем иной. 

Глаза закрою – солнечные ласки
ладонями касаются лица,
в них запах моря и цветные краски,
и песни, смех без края и конца.


До слуха долетает птичье пенье,
колосьев  слышу шепот  на полях.
И по  песку бегу я  с наслажденьем
за мной волна, лениво шевелясь.

И зной рисует яркие картины,
в прелестные миры зовёт меня.
Сияет радуга в просторе синем
цветами, разукрасив купол дня.

Повсюду улыбаются цветочки,
поют сверчки мелодии свои.
Рождаются стихов заветных строчки,
Спасибо, лето, за дары твои!


Рецензии
Такая красочная осень! Тонкая душевная грусть... Генка, просто чудесно! Спасибо Ольге, что облегчила приятие такой живописной картины! Удачи вам!
С уважением!

Татьяна Легкодимова   09.12.2022 09:08     Заявить о нарушении
Большое спосибо, Таня1 Я очень рада что Вам понравились мои стихи о осеню!
Удачи и Вам!

Генка Богданова   09.01.2023 21:09   Заявить о нарушении