Птица - Орфей

                Болгарский
                Мир и Природа


                ПТИЦА - ОРФЕЙ

                Мъничка птица
                край блата и мочури живее.
                Невзрачна на вид,
                кафеникаво-бяла.
                Гнездото й се полюлява
                на високо стебло.
                От близкия клон
                тя запява
                и всичко наоколо
                занемява
                от песента й нечута.
                Сякаш е едновременно               
                дрозд, славей,
                чучулига...
                Техните песни обогатява
                с нови звуци
                и свои песни
                с мелодии нежни създава.
                Пее, захласнато пее,
                тази малка птица - Орфей
                и природата запленява.
                Името й мочурно шаварче
                как да се преведе
                на чужди езици?
                Не е като на другите птици
                познато и звучно.
                Дребна и скромна,
                всички тях надминава
                по лирична мелодия,
                ритъм плавен
                и звукова красота.
                Наричат я
                импресионист гениален
                и велик певец на света.

                Ана  Величкова


Рецензии