З цыклу Чэхау. З цыклу Палата нумар Шэсць

З цыклу "Чэхау". З цыклу "Палата нумар Шэсць"

У апошнi шлях... Што вы несяце?
Бавоуна здарыуся па плячы.
I вельмi cяброускi, без злосцi,
Як: можа быць, я так хачу? I
Aпошнi цягнек у Бадэн-Баден?
Цi куды свicтачак быу даден
Вакол гестапа.--Што вы, дзе?
У якой свядомасцi маете
Яно будучыняй вам прыснiлася?
Рука сябра побач. Дзе б сбегчы
Адсюль? Але розум сълепы.
Лёс i да крывi агалiлаcя —
Сюды вярнуцца на потым.
Не успомнiць лепш бы i аб тым.

Аб,Рагiн, дзе вы? Няма адказу.
I дзе вакзалау адрасы?
Без пенсii, прывiтання адразу
Яму прыпiшуць галасы.
Правцаваць трэба было проста--
Ды што вы! Скура вунь да косцi
У ахвяр. Даведацца нельга зусiм?
Навошта? I што iм рабiць усiм
Тут?— Можна усё. Так-так. Вядома,
Без пенсiянера. Адабрау
Яшчэ сябар грошы. Ён-то ведау,
Як усё хуткаплынна знаёма:
I ахвяры, i тыя за акном.
З кратамi. З новым страшным сном.

В последний путь!--Что вы несёте?
Хлопок случился по плечу.
И очень дружеский, без злости,
Как: может быть, я так хочу?
Последний поезд в Баден-Баден ?
Или куда свисточек даден?
Кругом гестапо.--Что вы, где?
В какой сознанья маете
Оно грядущим вам приснилось?
Рука вон друга рядом. Где б
Сбежать отсюда? Разум слеп.
Судьба до крови обнажилась--
Сюда вернуться на потом.
Не вспомнить лучше бы о том.

О, Рагин, где вы? Нет ответа.
И где вокзалов адреса?
Без пенсиона и привета
Ему припишут голоса.
Работать надо было просто--
Да что вы! Кожа вон да кости
У жертв. Нельзя узнать совсем?
Зачем? И что им делать всем
Здесь?--Можно всё, да-да. Конечно,
Без пенсиона. Отобрал
Ещё друг деньги. Он-то знал,
Как всё знакомо скоротечно:
И жертвы, и те за окном,
С решёткой. С новым страшным сном.


Рецензии