Борис Христов. Чтение снов

Ты до рассвета в золотистой ржи
во сне бродила, собирала маки.
Я в сон ворвался: больно ли, скажи?
Мираж остался, поменялись знаки.
А утром жизнь - что колкое жнивьё,
однообразна, пресна и постыла:
дела по дому, стирка и шитьё,
докучливость супружеского пыла
и писем ненаписанных в ночи
мольба, молитвы, вечная усталость…
Дрожащий огонёк моей свечи,
тревожный сон… Что нам теперь осталось?
К чему весь мир, так безлюбовно, зло
до станций счастья отменивший рейсы?
Осенней мухой биться о стекло?
Иль, может, просто броситься на рельсы?
Но не болит захлопнутая дверь,
глазам потухшим небо не приснится.
И улетает строчка, словно птица…
А ты поймай, прочти, пойми, поверь!


ЧЕТЕНЕ НА СЪНИЩА

Ще те попитам много ли боли
когато хълтам в сънищата твои,
не те ли стряскат третите петли,
не лудваш ли на острите завои,

в изсъхнала – не в цъфналата ръж,
нима си все тъй хубава и млада,
но камасутрата на твоя мъж
е повече от съботна досада,
да гладиш, да простираш, да переш,
да пишеш, ако краднеш от съня си,
а аз за теб да паля къса свещ,
да ти редя молитвите си къси,
нима и теб до гуша ти дойде
от свят, из който безлюбовно мрем си
като мухи на дрипаво перде,
като окаяници върху жп-релси,
дали болят затръшнати врати,
струи ли вис в овъглени зеници?
Вземи ме – и пощеш ли, ме чети
в писмата на отлитащите птици.


Рецензии