Сахам тыла

Сайа охсон киирэр
Сайдам сангалаах,
Ётён киирэн ингэр
Ёрёгёй талааннаах.

Кырдьыгы эттэ5инэ-
Кылаанныран ылар,
Этигэнэ киирдэ5инэ-
Хомуска кубулуйар.

Ыксалаhар кYнYгэр
Ылба5ай ырыа буолар,
Ымыы курдук кётёр
Ып-ыраас санааланар.

Кыйытынна5ына-тыл
Сэтин-сэмэтин тардар,
Табыллыбата5ына-
Сата тыалы санатар.

Тойук буолан тохтор
Толору номохтоох.
Хоhоонунан сангарар
Хомуhуннаах олуктаах.

Ол иhин Сахам тыла
Арчы буолар алыптаах
Ой дуораан Yйэлэргэ
Оло5у тутар аналлаах.



Ольга Софронова-Суhум
Ньурба к.
02.04.2003 с



ЯЗЫК САХА



Пронимает пронзительно
всех общением развитым.
Серебристою горлинкой,
перепевом талантливым.

Что расскажет правдивую
с остротою особенной.
Многозвучную басенку,
как хомусом настроенной.

Расположена солнышком,
как звездой неотъемлемой.
Талисманом летающим
и пречисто приемлемой.

Где слова вдохновенные
неизбежно встречаются.
А совсем невозможные,
колдовством рассыпаются.

Настоящей романтикой
наполняется жизненно.
Стихотворной семантикой,
волшебством очарованно.

И Саха, в повседневности,
наш язык, благозвучностью.
Задушевностью древности
нам назначен извечностью.



Василий Полятинский
19:45 – 20:43 18.11.22


Рецензии