Ахматова - Муза на английском

Muse

As late at night I wait for her arrival,
And all my life seems hanging by a thread,
What’s freedom, honors, youth when my survival
Depends on that sweet guest, a flute in hand?

So here she comes. She throws her shawl off. Patient,
Attentive, keen, she looks me in the eye
I ask: «Were you the one to whose dictation
Dante wrote his Inferno?» — «That was I!»

Оригинал:

Муза
Когда я ночью жду ее прихода,
Жизнь, кажется, висит на волоске.
Что почести, что юность, что свобода
Пред милой гостьей с дудочкой в руке.

И вот вошла. Откинув покрывало,
Внимательно взглянула на меня.
Ей говорю: «Ты ль Данту диктовала
Страницы Ада?» Отвечает: «Я!».


Рецензии