Ахматова - Мне голос был на английском

While in a suicidal tantrum
The folks awaited German guests,
And the stern spirit of Byzantium
Escaped the Russian Church’s chest,

The capital city on the Neva
That had forgotten her grandeur,
Like a drunk whore who’d please whoever,
Was clueless who was taking her,

I heard a voice. It called, consoling.
It whispered: follow me, my friend!
Do leave for good your dark, appalling,
Neglected, sinful Russian land.

I’ll wash the blood off of your fingers,
Take that black shame out of your heart.
I’ll veil the loss and pain that lingers
With a new name — a brand new start.

Remaining unconcerned and peaceful,
I put my hands over my ears,
Lest by those words, mean and disgraceful,
Should be my mournful spirit smeared.

Оригинал:

Когда в тоске самоубийства
Народ гостей немецких ждал,
И дух суровый византийства
От русской церкви отлетал,

Когда приневская столица,
Забыв величие своё,
Как опьяневшая блудница,
Не знала, кто берёт ее, –

Мне голос был. Он звал утешно,
Он говорил: «Иди сюда,
Оставь свой край, глухой и грешный,
Оставь Россию навсегда.

Я кровь от рук твоих отмою,
Из сердца выну черный стыд,
Я новым именем покрою
Боль поражений и обид».

Но равнодушно и спокойно
Руками я замкнула слух,
Чтоб этой речью недостойной
Не осквернился скорбный дух.


Рецензии