Призыв пророка Исайи

                Болгарский
                Люди и Время


                ПРИЗИВ НА ПРОРОК ИСАЙЯ

                Да прековем
                мечовете в орала!
                Този призив
                от осмото столетие
                преди новата ера
                е на пророка Исайя.

                Скулптура с тази идея
                се издига
                пред огромната сграда
                на Обединените нации.
                Мъж-Херкулес
                с огромни мишци
                меч в плуг прековава.
                Ех, да беше истина!
                Но само желание си остава
                на хората и на народите...

                Хилядолетие
                вместо орала и плугове
                мечове изковават.
                Отдавна не се правят
                копия, стрели и лъкове,
                а се създават
                оръжия най-съвършени,
                за колкото се може повече
                разрушения
                и хора масово умъртвени.
                Танкове, автомати, ракети...
                и какви ли не още
                улучващи точно
                набелязаните мишени.
                А върхът на заплахата
                е "абсолютното зло" -
                мощни ядрени бомби,
                след взривяване, на които
                радиоактивни пустини
                само остават...

                Къде си Исайя да видиш
                унищожителното падение,
                какво ли би казал ти за това?
                Навярно няма да проумееш
                този човешки антинапредък
                и укорително ще поклатиш
                побелялата си глава.

                Ана  Величкова   


Рецензии