Цветаева - Я только девочка на английском

I — born a girl — must be aware
Until my wedding day
That there are many wolves out there
And I’m their gentle prey.

Supposed to dream of castles of gold,
To rock, to twirl, to swing
At first a doll, and when I’m old
Enough — a doll-like thing…

My hand won’t hold a sword or shield,
Or make strings come alive.
I’m but a girl, — my lips are sealed.
Oh how I wish that I

Could once look at the stars and know
One of them shines for me,
And, without casting my eyes low,
Smile at all eyes I see!



Оригинал (М. Цветаева):

Я только девочка. Мой долг
До брачного венца
Не забывать, что всюду – волк
И помнить: я – овца.

Мечтать о замке золотом,
Качать, кружить, трясти
Сначала куклу, а потом
Не куклу, а почти...

В моей руке не быть мечу,
Не зазвенеть струне.
Я только девочка,– молчу.
Ах, если бы и мне

Взглянув на звезды, знать, что там
И мне звезда зажглась
И улыбаться всем глазам,
Не опуская глаз!


Рецензии