Прамати

Печера, сховище похмуре та тісне,
Над гуртом пралюдей звела важке склепіння.
І чути стогін чийсь, зітхання голосне,
Чийсь кашель, зойк крізь сон, чиєсь густе хропіння.

А сни тенета тчуть, тісні, липкі, тяжкі,
Щоб сплячі бились в них, мов риби в муці дикій.
Первісні люди сплять. З-під мамонтових шкір 
Стирчать низькі лоби та щелепи великі.

Спить жінка горілиць, напомацки маля
Шукає, до грудей притисла. Пахне потом
І молоком. Дитя з розгону. звіддаля
Смаглявий та пружкий сосок хапає ротом.

На жінці  шкіра та ж, та ж втома на лиці,
Що навкруги у всіх, як діти всі, дитина.
Але круте чоло та вилиці оці
Вже не звірячі, ні, ця жінка - вже людина.

Немов пророчий сон, з`явилася вона.
Не згорблена - струнка. Чуттям природи дивним
Відгадана була, коли та навмання
Шукала вірний шлях так, як вона дитину.

Хай в черепі її, як у печері, в млі
Ще людський розум спить, але вже скоро  досвіт.
Людина перший крок зробила на Землі.
Повільно плине час. Природа ставить дослід.

             2013


Рецензии