Звуки растения

                Болгарский
                Мир и Люди


                ЗВУЦИТЕ  НА  РАСТЕНИЯТА

                Звуци издават растенията,
                но недостъпни за нас -
                на радост, доволство и недоволство,
                богата палитра от усещания.
                Те са много чувствителни
                към човешките настроения.
               
                Когато хората жестоко се карат,
                цветове и листа увяхват.
                Харесват класическата музика,
                от нея те разцъфтяват,
                а звуковият хаос в дискотеките
                непоправимо ги наранява.

                Когато им е достатъчна влагата
                и веществата хранителни,
                приятни звуци издават.
                При размирици, войни, стрелби
                и артилерийски гърмежи,
                те клюмват и заболяват.

                Кога ли ще се научим, ние хората,               
                с растенията да се съобразяваме?
                Не успеем ли, ще остане Природата
                без растителност и кислород.
                И ще престане да диша човешкият род...

                Ана  Величкова


Рецензии