Добро и зло

Лијеп сунчан дан ме измамио у шетњупоред ријеке. У шетњи ми се придружи једна старица и поче причу.

„ У једном краљевству краљ је био на умору и како није имао наследника рече да ће позвати једног лошег и једног доброг човјека, а народ нека изабере који од њих ће бити краљ. Кад је краљ умро двојица позваних су кренула према краљевству. У путу су се срели и наставили заједно. Добар  човјек је био лијепо одјевен и јахао доброг коња, а лош је био у неким дроњцима и јахао мршавог коња.
Након неког времена лош човјек рече добром:
- Лако је теби. Тебе ће изабрати. Види како си лијепо обучен и како доброг коња јашеш. Мене ће у овим дроњцима протјерати. Неће ми дати ни да једем.
- Одјело не чини човјека. Ако хоћеш замјенићемо одјело и коња.
Лош човјек то једва дочека и замјенише коња и одјећу. Идући даље наиђоше на кола.Крај кола је лежао мртав коњ и човјек који је над њим плакао. На колима је била жена и петеро мале дјеце. Ка их видје, човјек крену према њима.
- Помагајте, ако икако можете.
- Ја се журим и не могу ти помоћи.- рече лош човјек и настави пут.
Добар човјек сиђе са коња да помогне несрећнику.
- Ако имаш, дај хране дјеци. Нису јела два дана. Коњ ми је угинуо и не могу наставити пут.
Добар човјек му даде свог коња и сву храну и настави пут. Лош човјек први стиже у краљевствои рече окупљеном народу:
- За мном иде неки рђав човјек, лопов. Покрао је неке људе, али они су га ухватили, претукли, скинули гола и обукли у неке дроњке. Чувате се да и вас не покраде.
Кад је добар човјек стигао до краљевства народ му не хтједе отворити капију и са зидина га почеше гађати камењем.
И тако изабраше лошег човјека за краља, али након седам дана то схватише и кренуше да траже доброг човјека. Нашли су га мртвог поред пута. Смрзао се и умро од глади.“

Старица то исприча и крену својим путем, а ја наставих шетњу питајући се да ли је добро послало старицу да ме опомене да човјек у животу треба бити пажљив или је старицу послало зло да ми стави до знања да не треба бити добар, јер можеш да страдаш.?
П.С.
Посвећено мом пријатељу и рецензенту путописцу Моми Димићу. Мој пријатељ је обишао цео свет, све земље сем Индонезије и Албаније. Једном приликом неочекивано ми рече:
- Kоштаће Вас то Ваше добро.

Марица Лукић
( књига Јесења прича)


Рецензии