Большой Барьерный риф

 
 
                Болгарский
                Мир и Природа


                ГОЛЕМИЯТ БАРИЕРЕН  РИФ

                Умира Осмото чудо на Природата -
                Големият Бариерен риф.
                Отчаяно той се бори
                със замърсителите на водите си:
                вредни отпадъци,
                химикали и торове,
                киселинни дъждове,
                радиоактивно заразяване
                от ядрени опити.

                Затоплени са водите му
                от климатичните промени,
                солеността им е понижена.
                Това убива зооксантелите,
                с които коралите
                в симбиоза живеят.
                Тези водорасли предизвикват
                феерията на цветовете,
                неповторимата красота
                на кораловите рифове -
                без тях те се превръщат
                в избелени скелети.

                Морската звезда Трънен венец -
                от еко-нарушенията беда,
                над половин век
                неудържимо се размножава
                и изяжда кораловите полипи -
                те са основната й храна.
                Няма вече достатъчно кислород
                за коралите,
                нито нужната им светлина,
                топлина и соленост,
                нито водната бистрота -
                до смърт са те поразени.

                Големият Бариерен риф се руши.
                Загиват коралите,
                водораслите зооксантели,
                риби, микропланктон
                и хиляди видове организми,
                които го правеха процъфтяващ
                и богат на живот.
                Промените вече предизвикват
                верига от бедствия.
                Остават само белите
                рифови скелети,
                увенчани с трънения венец
                на унищожението.

                Ана  Величкова               


Рецензии