Галактика Сомбреро

                Болгарский
                Космос


                ГАЛАКТИКА "СОМБРЕРО"

                На разстояние
                32 милиона светлинни години
                е галактиката
                със закачливото име Сомбреро.
                Така изглежда тя отдалече
                по данни на космически телескопи.
                Отблизо е величествено-красива.
                В центъра й свръхмасивна
                черна дупка бушува и дебне
                приближилите се звезди и планети.
                Стари купове звездни
                са главното й население.
                Но в газово-прашни мъглявини
                се раждат нови звезди
                и в сияние синьо светят.
               
                Край милиони светила
                се въртят планети.
                На някои може живот
                да се е зародил,
                да се е развил
                до висш Разум дори.
                Това никога няма да узнаем.
                Но нека мислено поздравим
                братята по Разум незнайни
                от галактика "Сомбреро" -
                там някъде
                из вселенското
                Пространство-Време.

                Ана  Величкова


Рецензии