Котленский ковер

             
                Болгарский
                Родный край


                КОТЛЕНСКИ  КИЛИМ
               
                Котленски килим,
                подарен от баба,
                краси моята стая.
                Изтъкан преди век,
                той грее с багри,
                непокътнато-свежи.
                Сръчна тъкачка
                е вложила в него
                за любов и сполука
                копнежа си.

                Сякаш чувам
                на звънци песента
                в ритъма на слизащи
                от планината стада.
                А на мегдана
                кавали свирят,
                хоро пъстроцветно
                на три върви се вие.
                Гергьовден е!
                Камбаната радостно бие.

                Светлина стародавна
                излъчва
                Котленският килим.
                За мрака на Времето
                неуязвим.

                Ана  Величкова


Рецензии