укр 2 пряник

Чому  ти земле,  Украiнi   рiдна
Добро i радIсть  не родила ?
Чому  не  бачив  iх  ТАРАС,
Коли  вiрша  в  садку  писав.
Чому  ти , рiдна  Украiна
Не  полюбила  того сина-
Що  Катерина  народила?
Чому тяжку  iй  долю надала
Щоб  та    життя   своє звела.
Чому i досi  на  Вкраiнi
Не  признають  цi  люди  сина?
Чому  не  має  радiстi  добра-
Щоб  засiяла  скрiзь  краса?
Чому  один  другого  бьє
И вiрить  що  ДОБРО  то  є.?
Ти  Украiна  мати  чи  свекруха -
Що  подаєш  таке  до  вуха?
Нестерпну  бiль  що  додає-
Якщо  тут  слухати  про  все.
Не  має  жалю  до  дитя-
Що  народила  вам  Заря.
Щоб  придивились  ви  хоть  трохи
Якi   ви  вибрали  дороги.
Куди  мов  голi  бiжите.
Навiк  забули  щоб  усе.
Про  що      кобзар   слiпий  спiвав?
Щоб  кожен  край  свiй  шанував!
Красу  творив  у себе  вдома.
Не був  прикутым  до  порога
Чужiй  землi  чужого  краю.
В  яких      я  милiстi  не  знаю.
Одна  журба  мiж  тiм  луна.
Щоб   ми  наiлись   iй  сповна.
Своє людське  позабували.
Пiсень в  гаю  щоб  не  спiвали.
По Європейськi  говорили-
Та  голови  мiж  тiм  дурили.
Про  Заповiт  забули  всi.
Тому  i горе  навкруги.
Забули  мову – мiй наказ.
Iз  ляхом  в  зговiр  не  вступать!
По свiту гнанi  ви  судьбою
За  те,  що  радi  тому  строю.
В  якому  совiсть  продають,
Неначе  пряник  всiм  несуть.
З начинкой  горю та  печалi.
Та  люди  те,  щоб  не пiзнали.
Та  годували  тiм  дiтей-
Було щоб  бiльше  тут  смертей .
5 07 2022

Катерина -  персонаж  поэмы  Т Шевченка  " КАТЕРИНА "


Рецензии