Из Чарльза Буковски - вряд ли это Нирвана

                Чарльз Буковски


                вряд ли это Нирвана

            "послушайте" - спросил я официанта- " неужели у вас нет
            бутылочного пива?"
            "нет" - ответил он.
            "погодите" - сказал я - "в таком большом заведении
            нет бутылочного пива?"
            "нет той марки которую вы просили" -
            ответил он.
            "но у вас есть другие сорта бутылочного
            пива?"
            "о да" - сказал он.
            "тогда принесите одну" - попросил я.
            "какой марки?"
            "любой."
            "вы хотите чтоб я забрал обратно
            бокал пива?" - спросил он.
            "я допью" - сказал я.
            он пошёл за моим пивом.
            стояла холодная декабрьская ночь.
            мне захотелось врезать
            кому-нибудь.
            я наблюдал за круизным лайнером медленно
            идущим по гавани.
            я допил бокал пива.
            официант вернулся с
            бутылкой пива.
            "большое спасибо" - сказал я.
            вот и вся свобода
            слова
            в последнем оплоте
            ублюдков.
            воскресные вечера в Сан-Педро
            не так уж
            приятны.

                1991

                26.07.22               
               

          hardly Nirvana

look, I asked the waiter, don’t you have
beer in a bottle?
no, he answered.
wait, I said, in a place as big as this
you mean you don’t have beer in a
bottle?
not the brand you asked for,
he responded
but you do have other beers in a
bottle?
oh yes, he said.
then bring me one, I asked
what kind?
any kind.
do you want me to take back the
glass of beer? he asked.
I'll drink it, I told him.
he walked off to get my beer.
it was a cold December night.
I felt like punching somebody
out.
I watched a cruise ship slowly
navigate the harbor.
I drank my glass of beer.
the waiter was back with my
bottle of beer
thanks much, I told
him.
so much for the freedom of
speech
in the last bastion of the
bastards.
sunday nights in San Pedro
aren’t very
much.


               


Рецензии