Я вас любил - Бродский на английском

I loved you once  — the love still (it may happen
that simply pain) is drilling on my brain.
All’s freaking gone to pieces; all in vain.
I’ve tried to shoot myself; alas, a weapon
Is hard to find. And next: where do I aim?
Left temple? Right? Tremor’s no handicap, but
Thoughtfulness is. Damn, here we go again!

I loved you hopelessly, deep inside burning,
As may God grant by others — but He won’t! —
That guy up there, for his creations known,
Won’t conjure twice  — Parmenides confirming —
That big-boned cracking, heat to fingertips,
Melting the fillings in your yap with yearning
To finally touch — I strike out «hips» —
the lips!

Оригинал (И.Бродский):

Я вас любил. Любовь еще (возможно,
что просто боль) сверлит мои мозги.
Все разлетелось к черту на куски.
Я застрелиться пробовал, но сложно
с оружием. И далее: виски:
в который вдарить? Портила не дрожь, но
задумчивость. Черт! Все не по-людски!

Я вас любил так сильно, безнадежно,
как дай вам Бог другими — но не даст!
Он, будучи на многое горазд,
не сотворит — по Пармениду — дважды
сей жар в крови, ширококостный хруст,
чтоб пломбы в пасти плавились от жажды
коснуться — «бюст» зачеркиваю — уст!


Рецензии