Полярность - на укр. яз...

                Накопление богатства на одном полюсе есть
                в то же время накоплением нищеты, муки труда,
                рабства, невежества, огрубения и моральной
                деградации на противоположном полюсе.
                КАРЛ МАРКС.

Є фізика, є інші - всІ науки,
Кохайсь із ними всю життєву путь,
"Щоб жить красиво без упадку, муки... -
Не багатій зверх міри, скромним будь".

(Ідею поля Фарадей дав - звичну.
Полів чотири вже відомо для
Розвою: гравітацій, електричне,
Й слабке і сильне - ядерні поля).

Куди не кинь - полярність притаманна... -
У атомів, молекул... - скрізь поля,
І у людей: чоловікИ і дами,
Геоїд з полюсами наш - Земля...

"Закон матерій...". Розуму і Праці -
Приборкувать розгул природних шкОд...
"Та щось тепер - з розладнань, пертурбацій -
ЛавИна покотилася незгод".

В суспільстві нині "стало бІльш полярно!" -
В бич конкуренцій, в гризотні ганьбу... -
Роками герц!.. А треба ж тихо-гарно -
В одну сім'ю!, в за Щастя боротьбу...

Щоб не зростала полюсність проклЯта,
Ворожість дій, думок, слів висіка.
"Доходить вже у суд, до адвокатів...,
Розлучень, синяків від кулака...".

А "дружба"... "Мішка на Петра прохання
Пішов... лиш - за взаємний інтерес".
Протистояння всюди, махлювання -
Нема, щоб дружно жив "окіл" увесь...

Найгірш - "цвіте" противність ворожнечі -
Не тихне на теренах ні на мить,
"І Мішка Петьку потряса за плечі...,
І бійня в рОзбрат-казанІ кипить".

Щось вниз штовхнуло "душі-організми",
І зло розмежувань прорвало гать!..
Розгардіяш в думках, чуттях, "харизмах"... -
"Он - був як люди, - взявся...  п а н у в а т ь...".

Потрібен Устрій, План, щоб знать як жити -
Як дружбу відновити в кращу путь...
Природний же закон не відмінити -
З полярностей слід кривди обминуть.

В магніт-електро хід, шо й  в б и т и  може,
Знайшли безпечний інженер-носи,
І струм, полярний!, вже в житті пригожий -
Скрізь помага!.. Тож й в інші полюси

Мерщій ходи слід дружньо відшукати! -
Всі полюсності скрути обійти,
Щоб рОзбрат, зваду - чвари не плекати,
Й від "кОристі" навар вже не гребти...


Рецензии