Князi

Заселені місця племенами
Стали місцем проживання,
І кожне плем’я очолювали різні князі,
Кожний князь судив, водив на бій очолених людей,
Перший був князь у відвазі
І у мудрості своїй,
А коли ставав не здатним до ладу
І боротьби,
Віче* іншого на князя вибирало без журби.
Городи, міцні твердині
Будував собі народ
І разом з цим виникали
Назви Городів,
Де проживали міщани.
В замках міста жили князі,
А за наказом князя люди будували Браму кожного замку,
Яка захищала місто від ворогів.
Коли ворог йшов війною
Метушилось все, як рій,
Залишалися ворота,
Починався лютий бій.
Бились, кидали камінням,
Крізь баркас окріп пили,
Попіл силами у очі,
Гострі кидали коли…
Ось і ворога відбито.
Все минуло і гнів і жах…
Ось і плачуть племена над борцями,
Що звалилися в боях.
Плачуть всі за награбованим ворогами,
Бо розкрадали загарбники спадкове майно на рідній земля
При цьому плем’я мали свого волхва,
Які ставали головними волхвами держави,
І який був близьким до князя.
До слів волхва прислухалися всі,
Бо він передрікав майбутнє…

Перевод:
Заселенные места племенами
Стали местом жительства,
И каждое племя возглавляли разные князья,
Каждый князь судил, водил на бой возглавляемых людей,
Первый был князь в отваге
И в мудрости своей,
А когда становился неспособным толком
И борьбе,
Вече другого на князя выбирало без печали.
Огороды, крепкие твердыни
Строил себе народ
И вместе с этим возникали
Названия Городов,
Где проживали мещане.
В замках города жили князья,
А по приказу князя люди строили ворота каждого замка,
Которая защищала город от врагов.
Когда враг шел войной
Суетилось все, как рой,
Оставались ворота,
Начиналось яростное сражение.
Бились, бросали камнями,
Сквозь баркас кипяток пилы,
Пепел силами в глаза,
Острые бросали когда…
Вот и враг отражен.
Все прошло и гнев и ужас…
Вот и плачут племена над борцами,
Свалившиеся в боях.
Плачут все по награбленным врагам,
Ибо разворовывали захватчики наследственное имущество на родной земле
При этом племя имели своего волхва,
Которые становились главными волхвами государства,
И он был близок к князю.
К словам волхва прислушались все,
Потому что он предрек будущее…

Використання літератури:

1. Київська Русь.- Х.: МОСТ -Торнадо, 2003.- 64 с.

2. Історія України в казках та легендах. Історія України в іменах та подіях /Ред.-уклад. О.Волосевич.- Л.: Аверс, 2001.- 288 с.


Рецензии