Беззахисний Хома

Горе від ума, від складу та вмісту ума,
Ой бідолашний Хома, беззахисний Хома…
—Завтра всі кити зітхнуть та вип’ють океан,
Та океан новин ллється на голову споживача…
Щодобово і кожну мить, на пересічного читача,
Шукача соціальних мереж, та сьогоденних новин,
На споживача, не захищеного від фейко-лавин.
Нескінчена злива фактів та новин, і в ній він тоне,
Кліпи, музика, новини, маніпулює Хомою,
А не інакше… вони на Хому полюють,
Йде боротьба за голос та вибір Хоми
І вони майстерно свідомістю його маніпулюють.
Інформаційна війна не вщухає ні на мить,
Створюючи інформаційні фантоми і міфи.
Змушуючи вірити в неіснуючий стан подій та речей.
Фома, ставай медіа-грамотним, знімай пелену з очей.
Не вір заголовкам, читай зміст популярних статей,
Заголовки часто перекручують факти, та змінюють
Суть подій та зміст інформативних речей.
Вони перенаправляють увагу, на щось інше,
Що вигідно маніпулятору подати для замилювання очей,
Який біжить по тексту на вкосу, тому завжди в пітьмі.
Або завантажити мозок емоціональною дурницею,
Щоб змістити відношення до теми статті, чи змісту,
Що перевіряється змістом, при повному прочитанні теми.
Тому не довіряй, професійному обману системи…
Не вір лише одному джерелу на подію Хома,
Бо якщо новина актуальна, на неї будуть посилання
В багатьох знаних професійних медіа-джерелах,
Перевіряй ступінь заангажованості свого джерела Фома,
Бо горе від ума, від складу та вмісту ума,
Ой бідолашний Хома, беззахисний Хома…
Іноді джерела взагалі ефемерні, створені лише
За креативною уявою маніпулятора. Як тобі таке, Хома?
А ще вони можуть звертатися до вигаданих експертів,
Яких не знають не лише в вузьких колах, — яких не існує.
Звідси не вір невідомим експертам, що виконують
Завдання маніпуляторів, і за звичай потім зникають,
Або грають свою роль деякий час при розгортанні теми.
В наші часи таке трапляється щодня та досить системно.
Авжеж, горе від ума, від складу та вмісту ума,
Ой бідолашний Хома, беззахисний Хома…
А ще Фома, перевіряй публікацій первинну дату,
Бо іноді застарілі події підтягують до нового наратіву,
Змінюючи уявлення чи деталі всього змістовного ладу.
Не вір очам своїм, або не все що на фото є правда,
Колаж! — Та все що знято не там, не тоді, і не с того приводу,
Може бути об’єднано до єдиного фото чи кіно –ряду.
Перемонтована реальність, це коли особи та події реальні,
А їх слова і вчинки ні. Тому не вір очам своїм,
А краще перевір… Місце подій може бути реальним,
А самі події — ні. Не вір словам Хома, а краще перевір.
Тому будьмо пильніши, уважніши та обережніши,
Щоб не опинитись в інформаційній лукавій пастці
Включаєм свідомість під час сприйняття інформації,
І тоді звичайний легковажний Хома не стане істотею «чужою»,
І не перетвориться на покірного Zомбі, залученого до бою,
Гвинтиком, чи шестернею, між миром та війною.
Тому горе не від ума, від складу та вмісту ума,
Ой бідолашний Хома, беззахисний Хома…


Рецензии