Андрей Хаданович

***
Падали в августе звездами с неба и гасли,
верили:  все не напрасно, нет, не напрасно.
С серою мглою, что застила свет безучастно,
спорили: все не напрасно, нет, не напрасно.

Встретится серна со львом, и не сбудется басня:
видишь же, все не напрасно, нет, не напрасно.
Даже гиена спрячет оскал свой ужасный,
зная, что все не напрасно, нет, не напрасно.

Только стена каземата и вышки оград
скажут в ответ: все бессмысленно, все это зря.
И над потухшим пожаром холодная сажа
будет молчать беспробудно, ни слова не скажет.

Здесь мы теперь, где тюрьма и пожары в ночи.
Сажей, звездой или серною – но не молчи.

                Андрэй Хадановіч

                ***

Тыя, што знічкамі ў жніўні гарэлі ахвярна,
кажуць: нічога не марна, нічога не марна, –
змроку, што сонцу насуперак слаўся бяздарна,
кажуць: нічога не марна, нічога не марна.

Побач з ільвом пакладзецца рахманая сарна,
скажа: нічога не марна, нічога не марна, –
хіжай гіене, што шчэрыла пашчу бяскарна,
скажа: нічога не марна, нічога не марна.

Толькі калючка і вышка, муры і турма
кажуць табе: ўсё дарма, чалавеча, дарма.
Ды над пагаслым пажарам астылая сажа
болей нічога не скажа, нічога не скажа.

То праз пажары і пашчы, калючку й муры –
знічкаю, сарнай ці сажай, але гавары.


Рецензии