Алесь Гарун - Молитва

МОЛИТВА

Я видел: Сын Его стоял
У пущи и молился
И гневно говорил слова,
Слезами лик омылся.
- Ах, дай мне, Отче, мощных слов!
Дай молний-слов палящих,
Ведь кровь моя сочится вновь
Из старых ран болящих...
Взгляни, Всевышний, слабый я,
Совсем во мне нет силы;
Горит, болит душа моя, -
О, дай же мощи, милый!
Гляди: повсюду с края в край
Грабёж и ложь гуляют
И льётся смех тех чёрных стай,
Что этим заправляют.
Взгляни же: где всё то, что ты
В веках блюсти наметил?
Согласья, братства, доброты
Не встретишь в целом свете.
Склонись к нам, Отче, и заметь:
Всё хуже нам живётся,
Невинных шлют и шлют под плеть,
Голов всё больше гнётся.
Послушай ночью, днем, Святой,
Вели прерваться звонам, –
И Ты услышишь скорбный вой!
Земля взорвётся стоном...
Взгляни: повсюду чёрный свет
Почти затмил он солнце
Надежды в людях больше нет, –
Пошли им Оборонца*!
Ах, дай мне, Боже, таких слов,
Чтоб затряслась планета!..
Заныли раны мои вновь,
И кровь струится... Где Ты?
Я молнии в бесчестный люд
Швырну! Им отзовётся!
И засверкает там и тут,
Гнев истинный проснётся.
Милльоны молний заготовь.
В кого их бросить - знаю.
В тех, кто сосут чужую кровь,
В ту бешеную стаю.
Тогда опять, как много раз
На свете уж бывало,
Настанет Твой великий час,
Хвала Тебе и слава.
Молюсь я, - дай мне этих слов!
И вылечишь, поможешь;
Болит душа, пылает вновь...
Всевышний! Дай, ведь можешь!

АЛЕСЬ ГАРУН
Перевод Дениса Говзича

КОММЕНТАРИЙ
*Оборонец - устар. тот, кто обороняет, защищает что-либо, отражая нападение врага.

И ОРИГИНАЛ

Малітва

Я бачыў: Сын Яго стаяў
На пушчы і маліўся
I словы ў гневе прамаўляў,
А твар слязьмі абліўся.
– Ах, дай мне, Ойча, моцных слоў!
Маланак слоў палючых,
Бо кроў мая сачыцца зноў
Із ранаў тых балючых...
Дзівіся, Пане, слабы я,
Саўсім ня маю сілы;
Гарыць, баліць душа мая, –
О, дай жа моцы, Мілы!
Паглянь: паўсюдах з краю ў край
Рабунак, глуз пануюць,
I льецца сьмех тых чорных зграй,
I ўсё зь зямлёй раўнуюць.
Зірні: дзе пекнасьць тая, што
Надаў нам, Міласьцівы?
Тваіх правоў трымае хто,
Братэрства, згоды хцівы?
Схініся к нам Ты і абач:
З гадзінай горш жывецца,
Цяжэе боль, мацьнее плач,
Галоў ўсё болі гнецца.
Паслухай ноччу, ўдзень, Сьвяты,
Скажы маўчаці звонам, –
I колькі жальб пачуеш Ты!
Зямля азьвецца стогнам...
Узглянь: навокал чорны сьвет,
Прыцьмена праўды слонца,
Надзеі ў людзях болей нет, –
Пашлі ж ім Абаронца!
Ах, дай мне, Божа, гэткіх слоў,
Зямля б ад іх траслася!..
Баляць бо раны мае зноў,
I кроў зь іх палілася...
Пашлю тады маланкі ў люд,
Ў бясшчасны той брадзіці,
Блішчэць, яскравець там і тут,
Праўдзівы гнеў будзіці.
Мільёны кіну перуноў
У тых, каго я знаю,
У тых, маю што сочуць кроў,
У тую чорну зграю.
Тагды ізноў, як колькі раз
На сьвеце ўжо бывала,
Настане Твой вялікі час,
Твая засьвеціць хвала.
Малюся ж, – дай мне гэтых слоў!
Сцаліш мяне, паможаш;
Гарыць душа, баліць ізноў...
Вялікі! дай, як можаш!

Алесь Гарун

Художник Гюстав Доре «Молитва Иисуса»
 
Далее

Алесь Гарун - Nokturno
http://stihi.ru/2021/03/21/2947


Рецензии