Nie mozna sie nadziwic

NIE MOZNA SIE NADZIWIC
Nie mozna sie nadziwic ludziom
i ich wspolczesnej postawie
tym, ktorzy wiekami budowali wiedze
egzystencjalnej czujnosci i troski
wobec pelnego blasku zastanego swiata
ktory jakze sie szybko przeciez zmienial
w ludzkim oku,soczewkach lunet
mikroskopow, aparatow i kamer
i tak stawal sie coraz bardziej swiadomy
nadazajac praca i ukazujac wieksze
szersze i wspolnym swiatle fenomeny
A przeciez jasno widac ze nawet i oni
przyczulki splendoru wiecznosci
nie wzieli pod uwage wszystkich naraz
polifonicznie wielorakich zmian
czasu darowanego przez przodkow
powierzonego nam z nadzieja biegu
wychodzenia z najwyzszym rynsztunkiem
aby chocby niczego z niego nie utracic
wysilic sie zbiorczym na neutralne
A coz dopiero gdyby nastalo i optymalne
panowalo wizji wzrokiem mentalnym obrazu
pozwalajac widziec zmiennym zyciem syntezy
odciazajac sluch ktory w starej formie
z wladaniem sobie juz w ogole nie poradzi
gdyby mial objac wszystkie mysli funkcje
i istota jednoczyc w tym kosmicznym tlumie
6.02.2022
***
HPD
 


Рецензии