Спортяги-качки... - на укр. м

                В своей знаменитой книге "Закат Европы"
                Оскар Шпенглер привел такую мысль, что
                один из признаков упадка цивилизации -
                заката цивилизации - это превращение всех
                сторон жизни в спорт: политика как спорт,
                экономика как спорт, любовь как спорт...
                МАРИНА КНЯЗЕВА.

Одна заступом землю копає,
Інша - з груші корчує пень...,
А та тяжкість каміння складає,
Носить цеглу й щебінь весь день...

Поруч - люди, такі молодії,
У спортзал йдуть "здоровшими стать" -
Не поможуть "трудами у дії" -
Хочуть м'яз  не  в  р о б о т і  качать".

Дати б краще пріОрітет в працю -
Та не зрощена  с о в і с т і  б і л ь...
Пестять спорт, мов ту забавку-цяцю,
Культивують рух-самоціль.

Аморально. Замість шукати:
Помогти де б кому що трудом...,
"Залізяччям йдуть в зал махати-
По-пустому, як той вітрогон".
 
Хоч у пісні було співали -
"...Это жизнь и больше чуть-чуть"*,
Та усюди життя показало:
Спорт атлетів не здовжує путь...

Дай бог визріть висновку:  п р а ц я -
Діло тренінгів золоте
(У борінні сил гравітацій...),
А спорт-рухи - часто пусте...

То ж не слід так "цяцьку плекати..." -
Вже ж відкрив науковий злет:
Йдуть одні в гіперрух вплітатись...,
Інші - більше у інтелект...

Матір щастя - єдність, відомо...
Шлях тлумачень слід проложить,
Кожен міг щоб вільно-свідомо -
В мисль і рух - гармонійно жить.

      ПРИМЕЧАНИЕ: *Автор очевидно имеет
      в виду стихотворение Р. Рождественского
      (музыка А. Флярковского) "Мы - спортсмены",
      в коем "Спорт - это жизнь,/Целая
      жизнь,/И даже немножко больше".


Рецензии