Пошлость

                Болгарский
                Мир и Люди


                ПОШЛОСТТА
               
                Пошлостта е зловонна мъгла -
                тя помрачава човешките дни,
                осквернява полезни дела,
                дава път на грозни злини.

                Като океан мътен се втурва
                към острови светли и брегове.
                С краски фалшиви погубва
                живописните цветове.

                Няма за нея мисли чисти -
                всичко добро принизява.
                Дори и великите истини
                до своя ръст дребен снишава.

                Днес няма от нея спасение -
                властва над хората заблудени.
                Може би някога ше я отвеят
                пречистващи ветрове звездни.

                Ана  Величкова


                На Антон П. Чехов /1860-1904/


Рецензии