I komu to powie

I KOMU TO POWIE
Szedl ktos kiedys teraz
zwykly czy moze niezwykly
i nagle zobaczyl aniola
odczul w duchu wage chwili
i ani sie nim zdziwil
ani go zbyt przestraszyl
I komu to powie
komu powie...?
Aniol sie mienil jak zazwyczaj
tecza pior w puchatych skrzydlach
lecz byl zagadkowo milczacy
Wiec zamyslil sie i czlowiek
bo jesli aniol zyciem zamilkl
nie chce czy nie wie co mowic..?
Jednak na jego srebrzystym obliczu
lsnily klejnoty niebianskiej troski
i czyms sie najwyrazniej trudzil
Mnie mozesz wszystko powiedziec
podwojnym wysilkiem ktos pomyslal
bo wszystko nagle zlalo sie razem
tak ufnie poddal sie krokom nadziei
I komu to powie
komu powie...?
I tak wkrotce sam sie domyslil aniolem
zbiorczej istoty ktora caloczynnie
wyprzedza cywilizowana mysl zaistnieniem
odziera ja z oslony historycznych struktur
soba w bezposrednim oznaczajac obce
wiodac cala napotykana reszte nie pelnia
a zmarlych chmara i tylko karzacym sadem
I teraz aniol jakby drgnal i cos szeptal
zakreslal kolo umiejetnej sumy oswiecenia
pokoju i zwyczajnosci z samego centrum laski
wietrznosci ktora wszystkim wszystko umie
i tak przechodzi tak spoczywa tak wzrasta..
A wtedy rozjasnil sie i pokorny czlowiek
serdecznie otwarty na sprawy ziemi i nieba
w szlachetnej misji wzajemnego komunikowania
I tylko jedna jeszcze pozostala w niepokoju mysl
ktorej przypadlo to rutynowo zwyczajowe pytanie
gdyz jesli nawet ktos by rozeznawal sie swiatem
to komu to powie
komu powie...?
15.01.2022
***
HPD





 


Рецензии