Стерня життя

ЖИТТЄВА СТЕРНЯ

Життєва стерня й срібні роси,
І збіжжя на ній золоте,
Життя побілило вже й коси,
Ще й стрази у нього вплете.

Життєва стерня пожовтіла,
Був різний на ній урожай,
Вже й зрілість на плечі присіла
І старості каже: «Чекай!».

Життєва стерня є колюча,
Вона не така, як покіс,
Подекуди згадка болюча,
Бо лилось не раз море сліз.

Життєва стерня – це світанки,
Це дні, вечори, та ще й ніч.
В усьому свої витинанки,
Які ми не скинемо з пліч.

Життєва стерня – розмаїття,
Розмаїття всього, що було,
Колосся і всяке суцвіття,
Яке навіть буйно цвіло.

Життєва стерня – скатертина,
Орнамент на ній, вишиття,
Вона – у відтінках картина,
І назва картини – «ЖИТТЯ».

07.11.2021 р.

©Королева Гір Клавдія Дмитрів, 2022

             ***

Колюча стерня-нива життєва
І кожен по ній,як уміє іде.
Вона часом довга,а часом миттєва,
Ніхто і не знає куди приведе

Спочатку ця нива зелена і ніжна,
Пізніше,колоссям,вона золота,
А далі,пора наступає вже пізня
Й на ниві лишається тільки стерня.

Життєва стерня тверда і колюча.
Вона не така,як лежачий покіс,
Вона,навіть дуже буває болюча,
Ідучи по ній,аж доходить до сліз.

Колюча стерня-життя розма'їття,
Усього того,що в житті,в нас було.
Росли бур'яни і квітів суцвіття,
Все в'януло з часом і знову цвіло.

Пройшовши стерню і назад оглянувшись,
Побачимо стежку,якою пройшли.
Якщо лежить прямо,ніде не загнувшись
То значить,що добе в житті ми ішли.


15.01.2022 р.

©Стефанія Терпеливець, 2022

СТЕРНЕЮ БУТЬ НЕ ПЕРЕСТАНЕ

Стерня життєва в кожного своя,
По ній іти доводиться щомиті,
Щоб нею стать – була у всіх рілля,
По ній роки неслись несамовиті.

А далі – зерна кинуті в ріллю,
Які зійшли і стали колоситись.
До ниви свою голову схилю,
Із долею доводиться миритись.

Колише доля кожен колосок…
Не в кожної людини повен колос…
По ниві йдеш, за кроком робиш крок,
А кожен крок ще й подає нам голос.

Не кожен колос гнеться до землі,
Не кожен колос золотом палає,
Якийсь із них чорніє на стеблі,
І на стеблі назавжди пропадає.

Та час іде, надходять і жнива,
А після жнив стерня видніє всюди.
Стерня життя полотна всі зшива…
Покосом ця стерня ніяк не буде.

Стерня колюча, хоч куди не йди,
Й ніколи оксамитом не постане,
Але на ній лишаються сліди,
Й стернею буть вона не перестане.

15.01.2022 р.

©Королева Гір Клавдія Дмитрів,2022


Рецензии