Человек с ружьем

                Болгарский
                Мир и Человек


                ЧОВЕКЪТ  С  ОРЪЖИЕ

                Човекът с оръжие
                е по-страшен от хищника-звяр.
                Той е робот, програмиран
                да дебне невинната плячка.
                Никога не се пита защо,
                нищо не трепва в сърцето му.
                То е втвърдено
                и по-студено от камък.
                Да убива за него
                е станало навик
                и спасение от дулото няма.
                Няма от оръжието да се откаже -
                не ще понесе
                да не бъде всесилен...

                Непоправим е Ловецът,
                изгубил човешкия смисъл
                на всички неща.
                Заради него
                пред бездна
                сме всички изправени.
                Тя ще зее пред нас,
                докато не изчезне
                и последната пушка.
                Докато не забравят
                да питат за нея.
                Докато показалецът
                не престане
                да дърпа спусъка...

                Ана  Величкова    


Рецензии