Сон-394

Чортове колесо,
Крутиться-вертиться,
З першого поверху
До тридцять першого.
Чортове колесо,
Більшає, більшає,
Над мегаполісом
Молодість тішачи.
Весела гра - з дитинства і до юності,
Помада мамки й таткові окурки,
Неначе кожен день у парку губишся,
Й знаходишся - зігравши у піжмурки.
Можливостей і шансів - предостатньо,
Аби не сісти на атракціон,
Але знаходиш колесо у парку -
Й купляєш в касі черговий жетон.

Чортове колесо,
З планами звірені
Всі випадковості,
Всі імовірності.
Чортове колесо,
Крутиться білкою,
З позачасовістю,
Звіривши стрілки.
У перегонах - головне старання,
Коли немає звершень й перемог,
Як день за днем без успіху минає,
Згущаючи над містом сірий смог.
Не видно, куди рухатись надалі,
Утративши заряд й орієнтири,
Чому зникають друзі й не вертають,
Й дорожчають платіжки на квартиру.

Чортове колесо,
Крутиться-нудиться,
Як з картин Борхеса
Чисте безумство.
Чортове колесо -
Покотом-покотом,
Як в інсті сторіси
З губками й попками.
Заплутавшись в залежностях й партнерах -
У гулі, що сверлом спаплюжив тишу,
Живеш, немов сидячи у партері,
Й чекаєш нових вражень, заплативши.
Ті, що були, утратили яскравіть -
Не колихають більше й не тривожать,
А нові небезпечні та криваві,
Зникають в героїновій пороші.

Чортове колесо
Крутиться весело,
Наче по компасу -
Втікши від смерті.
Чортове колесо
Змінює полюси,
Й крутиться глобусом,
В чорному космосі.
Попереду лишилось мало часу,
Аби переписати спогади, як казку,
На чортовому колесі не зразу
Приходить розуміння, що ти в пастці.
Потрібно було - стрибнути донизу,
Не з першої, - з пятнадцятої спроби,
В кінці життя стрибать немає смислу,
Хіба що зразу ж - втрапивши до гроба.


Рецензии