O tym czasie

O TYM CZASIE
O tym czasie gdy wzbiera nadzieja
staje na jego krawedzi oddali
aby przywolac jej dary z mroku
hojnie rozsiane w przeszlosci
A wiec wpierw nieskalanosc powagi
prawego horyzontu wyobrazen dziecka
i szczesliwa cisze jego zaufania
A potem zarliwa wiare mlodosci
ze swiat jest dobry i progresywny
i czeka na nas pieknem prawdy
wienczac za nasz oczekiwany udzial
A potem trzeba wywolac rowniez
wszystko co prawdziwe wysilkiem
namietnie dojrzale o los zmaganie
oraz wydostawanie z mroku praca woli
i dzien po dniu swiatla wykluwanie
dla siebie i innych i wznioslej zasady
I wreszcie pora na koronowanie obecnym
wlasnym nadziei suwerennym wzlotem wiezi
w jej niepowtarzalnej na zycie odpowiedzi
i nieco trzeba sie  uciszyc wyzbyc gwaru
aby zebrac sily stac sie przezroczystym
i przechylic szale ku pomyslniejszemu 
rownowaga zbudowac widzac w wyzszym ideal
Na koncu jeszcze rzecz niemalej wagi czeka
to wszystko razem pamietac zyczeniami
i byc nadzieja nadziei niesc choragiew dalej
22.12.2021
***
HPD


Рецензии