Она вертится

                Болгарский
                Великие люди


                ТЯ СЕ ВЪРТИ!
               
                Изправен
                пред Ватиканския съд,
                от смелата истина
                ти се отрече.
                Наблизо бе кладата
                с "очистителна смърт",
                а Космосът -
                много далече.

                Но тръгва мълвата -
                там, в коридора,
                на път
                за килията ти,
                отронил си тихо:
                "Тя се върти,
                Земята препуска
                в простора..."

                Това е мълвата,
                но вярвам, когато
                си шепнел
                последно "прости",
                над мъртвото тяло
                духът ти страстно
                извикал е:
                "Тя се върти!"

                Ана Величкова

                На Галилео Галилей /1564-1642/
                Велик италиански учен, астроном, философ,
                механик, конструирал тлескоп, с който
                открил четири от спътниците на Юпитер


Рецензии