white wild rose

whitest dog rose, wildest dog rose
more splendid than garden ones
shiny white branch young lover brought
secretly to count's wife
wild white rose, passion's at fault
laughing he gave to her
onto the windowsill leaves were falling
shawl fell onto the floor

no one can name the love's price
except the very life, very life, very life

white wild rose, passion at fault
ready to steal your mind
count's garden keeper--you should have known--
is against all strange flowers
what have you done, oh darling rogue--
suddenly shot had rang
red from the blood crimson wild rose
fell out from dead hands

they were buried in different graves
near the old fortress wall
handsome young man, what wad your name?
only wild rose had known
one who had killed them, one who spied on them
he will be judged upon
wild white rose, eternal rose
love's memory lives on


Белый шиповник, Муз. Алексей Рыбников. сл. Андрей Вознесенский

Белый шиповник, дикий шиповник
Краше садовых роз.
Белую ветку юный любовник
Графской жене принес.
Белый шиповник, страсти виновник,
Он ей, смеясь, отдал.
Листья упали на подоконник,
На пол упала шаль.

Для любви не названа цена,
Лишь только жизнь одна,
Жизнь одна, жизнь одна.
Для любви не названа цена,
Лишь только жизнь одна,
Жизнь одна, жизнь одна.

Белый шиповник, страсти виновник,
Разум отнять готов.
Разве не знаешь, графский садовник
Против чужих цветов.
Что ты наделал, милый разбойник?
Выстрел раздался вдруг.
Красный от крови красный шиповник
Выпал из мертвых рук.

Их схоронили в разных могилах,
Там, где старинный вал.
Как тебя звали, юноша милый,
Только шиповник знал.
Тот, кто убил их, тот, кто шпионил,
Будет наказан тот.
Белый шиповник, вечный шиповник,
Память любви цветет.


Рецензии