Spain

tell me why were you, Spain, looking into the sky
just when Garcia Lorca was to firing led?
Andalusia knew, and Valencia knew--why then earth didn't moan
under murderers' boots?

led away, lied in face, led away from the square
led away, led astray, to the orange grove's snare
he walked bravely and proudly, singing songs til the sunrise
this is what poets always do before their demise


Испания, Музыка: Александр Градский, Стихи: Николай Асеев

Отчего ты, Испания, в небо смотрела,
Когда Гарсия Лорку вели на расстрел?
Андалузия знала, и Валенсия знала, -
Отчего же земля под ногами убийц не стонала?

Увели, обманули, увели не на площадь,
Увели, обманули, к апельсиновой роще.
Шел он смело и гордо, песни пел до рассвета, -
Так всегда перед смертью поступали поэты.


Рецензии