Сон-339

Дивуюсь з матерів, що не бояться
Пускати в небезпечний світ дитину,
Їм що одне дитя, що чотирнадцять, -
Різниця в іменах та іменинах.

Їх не лякають катастрофи і війни,
Матеріальні труднощі і голод,
Якщо Бог дав дитину, то потрібно
Перетерпіти чергові пологи.

Якщо Бог дав дитину, то до неї
Дасть грошей і можливість заробітку,
Хоча б щасливий виграш в лотерею -
Що випадає, та доволі рідко.

Сплять на одному ліжку поряд старші,
Й молодші туляться своїм братам у спини,
Тільки окреме ліжко у мамаші -
Яка десятерох уже родила.

Лежать в одній кімнаті всі на купі,
І мабуть, Бог не дуже помагає,
Навіть коли скажена мати лупить
Всіх до одного - і не розбирає.

Напевно, Бог не знає, що робити,
Куди прилаштувати взвод малечі,
Або війну чергову розпалити -
Чи влаштувати в хаті колотнечу.

Напевно, Бог у шоці з бебібуму,
І вибирає поміж катастроф -
Які б наслати, щоб поменше шуму,
І в результаті - свят Бог Саваоф.

Напевно, Бог, рахуючи на пальцях,
Не знає, кому дати перевагу,
Американцям, воїнам-японцям,
Чи блукачам, мандруючим циганам.

Напевно, Бог згубився в підрахунках,
В померлих і рожденних іменах,
Де замість одного чотири вкупі
Нарождуються - з криком на губах.

Напевно, Бог уперше розгубився,
І захотів втекти кудись з сімї,
Чи змахлювати, чи в ченці постригтись,
Лише б не чути крику і гризні.

Дивуюсь з матерів, що не бояться,
І йдуть з дітьми до Бога напролом,
Щоб він, як батько, швидше роздуплявся,
І зводив вавілонську вежу під хрестом.


Рецензии