Голодомор

Оті свічки, що опливають воском
Осіннім днем скорботних панахід
Сприймаю мимоволі  відголоском
Жахіть, що мають назву геноцид.

Так це було… а що мене вражає -
Як волею загарбницьких потвор
Зумів при непоганому врожаї
Мільйони жертв зібрать Голодомор.

Все вигрібав. До Жодної зернини…
Глумитись та натішитися   вщерть
Зумів не десь - у житниці – Вкраїни,
Де цілі села викосила смерть.

Я ніби знову у тієї хати.
Мов бачу те, почуте від людей -
Остигле тіло біля немовляти,
Що тягне рученята до грудей…

Що виживе – розумувати годі-
На чому тільки теплиться життя?…
Поклали  разом в яму на городі
І мати, і згорьоване дитя…

Та крізь роки і наче іздаля,
А спогадів позбутися несила,
Та бачу, як ворушиться земля,
Де та свіже засипана могила…


Рецензии