Октябрьская революция

                Болгарский
                Мир и Люди



                ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ

                Никой не я празнува,
                дори не я споменават.
                Но тя съществува,
                като неповторима дата -
                единствената победила
                в историята на Земята
                с непреодолимата сила
                на народната разплата.

                Милиони загинаха
                за справедливия идеал.
                В друго пространство премина
                живота им неизживян.
                Може би някога,
                без кръв и насилие,
                целта ще постигнем.
                Днес невъзможно е
                да мечтаем дори -
                измъчват ни болести,
                трови ни дим..

                Но Революцията беше,
                не бива да се забравя.
                Когато светът гореше,
                път към мира тя проправи...

                Ана  Величкова               


Рецензии