Сон-233

Легко було кроманьйонцям,
У потоці інформації -
Передати незнайомцям -
Меседж про свою формацію.

На малюнку у печері
Видно, як проходить день,
Як полюють, як вечеряють,
Поки сонце не зайде.

Видно лук і гострі стріли
За плечами у мисливців,
Як вони - настигли звіра,
Як пролилася кровиця.

Що не день - на інший схожий,
Бескінечне полювання,
Символи відтворить кожен,
Не згубившись в трактуванні.

Інша справа - сьогодення,
У потоці інформації -
Важко відшукати зерня -
Правди, не згубивши раціо.

Важко часом розібратись,
Де про правду, де про фейк,
У подіях - слід шукати -
Смисл, який не на поверхні.

Кожен символ - із розлогим
Списком значень-трактувань.
І до кожного слід з кодом
Підійти й з ключами знань.

Інформації потоки -
В кільнадцять поверхів,
Колихають людський спокій, -
Напівправдою з брехні.

Від події - в інфо-тексті
Залишається абстракція,
Яка створена донести -
Мілійони варіацій.

І порівняно з малюнком,
Що залишений в печері -
Цінних даних почерпнути
Не спроможний жоден вчений.

Бо сучасний інфо-простір
Від скупого реалізму -
Відрізняється не просто -
Настроєм та пофігізмом.

В нім закладена пружина -
Часового механізму.
Щоб здалося, що не жили -
На планеті організми.


Рецензии