Магiя слова

ВИБИРАЙТЕ СЛОВА

Словом можна убить,
Але можна й зігріть,
Та ще й рани торкнутися теж,
Можна душу відкрить,
Лід в душі розтопить.
Гострим словом душі не бентеж.

Ранить можна слівцем,
Спопелити живцем,
То ж задуматись треба над цим.
Та й пожить мудрецем,
І не бути сліпцем,
Бо тоді не зарадить нічим.

Слово мури проб’є
І любов розіб’є,
Тому краще із них вибирать.
Віри теж додає,
Та бува – й продає,
Всього можна від слова чекать.

Слово зведе стіну,
І гіркіш полину,
Та й бальзамом на душу ляга.
Має міць, й глибину,
І високу ціну,
Ще й вершин незбагненних сяга.

Словом можна пограть,
В душу ним наплювать,
Словом можна в житті все змінить.
Та якого чекать
І яке з них сказать,
Щоб піднести, а не очорнить.

Вибирайте слова,
Бо в них пам’ять жива,
І назад їх уже не вернуть.
Вони творять дива,
З них – сівба і жнива,
Слово здатне полегшити путь.

18.10.2021 р.


©Королева Гір Клавдія Дмитрів,2021

           ***

Буква до букви й складається слово.
Це нам із школи добре відомо.
В кожному слові сила жива,
Вона або грізна, або п'янка.

Значення різні слова наші мають,
Залежить від того, де їх вживають.
Слово вітальне, слово прощальне,
Слово величне, слово безжальне.

Слово, як слово- нічого складного,
Тільки залежить воно лиш від того,
Які в своїй мові слова кожен має,
Де і кому він їх посилає.

21.10.2021 р.

Стефанія Терпеливець,2021

СЛОВО БУВАЄ УСЯКИМ

Слово до слова – і мова звучить,
Одне приголомшить, а інше – навчить.
Не в кожному слові є сила жива:
Його як промовиш – вбиває бува.

Грізне одне, ну а інше – п’янить.
Одне нас лікує, а інше – гнітить.
Слово вітальне приємно всім чуть,
Від слова-образи – все сльози течуть.

Слово прощальне приносить і біль,
На рану тим словом розсипана сіль,
Слову величному шана й хвала,
Від нього йде хвиля краси і тепла.

Слово безжальне живе в словнику,
Їх стільки буває, як в морі піску.
Скажеш його там, де треба сказать,
Та можна таке й без заслуги впіймать.

Слово уміє розвіять печаль,
І вміє дзвеніти, як чистий кришталь.
В змозі воно навіть горя завдать,
Надію розбити, заставить ридать.

В слові нічого складного нема,
Та кожен по-різному слово сприйма.
Значення має воно, зазвичай.
І що в собі носить – про це пам’ятай.

21.10.2021 р.

©Королева Гір Клавдія Дмитрів,2021


Рецензии