Букетик цветы

 
                Болгарский
                Время и Люди
 


                БУКЕТЧЕ  ЦВЕТЯ

                Отмина врмето на Ехнатон
                и на красавицата Нефертити -
                на Бога-Слънце и на красотата.
                Юздите на властта
                поеха пак жреците.
                Възвърнаха отново божествата,
                узакониха произвола,
                унищожиха мисълта,
                съзиждащата воля,
                а на престола,
                дрипав параван,
                поставиха сина на Ехнатон,
                детето-фараон Тутанкамон.

                Но не понесе властелинът млад
                гаврата с добро и красота -
                увяхна като нежен цвят,
                попарен от слана.
                Лежеше той, навеки онемял,
                чужд на кроежи властни и омраза,
                а златните безценни труфила
                проблясваха студено в саркофага.

                С лицемерни почести тълпа
                сановници, жреци и приближени
                изпратиха го в пътя му последен.
                След миг капакът тежък ще притисне
                застиналия фараон-момче -
                протягат се момичешки ръце
                и китка от цветчета полски плисва
                роса-сълзи над златното лице.

                Ана  Величкова

               
                Фараон Тутанкамон,
                Древен Египет, XVIII династия 
               


Рецензии