Что ты увидел?

                Болгарский
                Великие люди


                КАКВО ВИДЯ?               

                Какво видя, Поете,
                неспокоен,
                в нощта сменила
                празничния ден?
                Нима онези
                пепелища знойни
                и заника сред кърви
                повален?

                Какво прозря
                сърцето ти тревожно -
                омразата,
                погълнала света
                и пламъчните блясъци
                на ножа
                и шествието властно
                на смъртта?

                Защо, Поете, нежен
                ти написа:
                "Не мога нощем
                да заспя
                щом за Германия
                размисля..."

                Ана  Величкова

                На Хайнрих Хайне /1797-1856/               


Рецензии