Больше света!

                Болгарский
                Великие люди


                ПОВЕЧЕ  СВЕТЛИНА!
               
                "Ще мине век,
                да, само век
                и немците ще станат хора..."               
                Възвишеното ти сърце
                нима допускаше, че те
                след век ще станат зверове?

                Отмина той и алчна злоба
                земята с трупове покри,
                а смрадният й дъх отрови
                и онзи кът, където ти
                до Шилер вдъхновен твореше
                човеколюбна красота -
                там Бухенвалд безспир димеше
                и тържествуваше смъртта...

                Звънят камбаните край Ваймар,
                звънят тревожно ден и нощ
                и пламналата вечна клада
                напомня светлия ти зов:
                "Стъпчете жалката омраза
                и дайте, дайте светлина!
                Достатъчно светът е страдал
                от първобитната злина!"

                Ана  Величкова

                На Гьоте /1749-1832/


Рецензии