Fantazja indianska

FANTAZJA INDIANSKA
Przysiadl sobie Indianin
ot gdzies na skale
i przemowil tymi slowami
do swego wyzwalajacego mitu
oczekiwanego latajacego weza:
"Kiedy wreszcie
zaczniesz blyszczec
chocby w tajemnej krainie
pod cierpiaca ziemia
gdyz jedynie jeszcze
moglbys sie tam przemieszczac
krazyc jej podziemnymi korytarzami
gdy ona sama jest skazona ciezarem
mentalnej niemocy optymalnosci?
A kiedy w koncu wyfruniesz
olsniewajac zyciem slonce
i swym prawdziwym poslannictwem
przenikajacej mocy gwiazd
ktore darza przeslaniem przetrwania
i nakazem wspolnotowego dziela?
11.10.2021
***
HPD


Рецензии